Ny lov for mobiltelefoner: Sådan kommer det til at påvirke dig

24/04/2024

Lucas Andreas

Wachiwit / Shutterstock.com
Loven gælder en længere række teknologiske enheder.

Mest læste i dag

EU-Parlamentet taget et markant skridt fremad i klimakampen med den nyeste vedtagelse af "Right to Repair Act".

Den nye lovgivning indfører en lovpligtig ret for EU-borgere til at få repareret deres elektronik—såsom telefoner og støvsugere—til en rimelig pris. Formålet med loven er at forlænge produkternes levetid, hvilket både gavner forbrugerens pengepung og miljøet.

Det skriver Europa-Parlamentet på deres hjemmeside.

De skriver således:

"De nye regler sikrer, at producenterne leverer rettidige og økonomisk levedygtige reparationstjenester og informerer forbrugerne om deres rettigheder til reparation. Varer, der repareres under garantien, vil nyde godt af yderligere et års forlængelse af den juridiske garanti, hvilket yderligere tilskynder forbrugerne til at vælge reparation frem for udskiftning.

Efter at den juridiske garanti er udløbet, er producenten fortsat forpligtet til at reparere almindelige husholdningsprodukter, som kan repareres teknisk i henhold til EU-lovgivningen, såsom vaskemaskiner, støvsugere og endda smartphones."

Initiativet har bred støtte i EU-Parlamentet, med 584 stemmer for, tre imod og 14 hverken for eller imod, hvor medlemmerne ser det som en vigtig brik i kampen mod klimaforandringer.

Ved at reducere mængden af affald og fremme genanvendelse bidrager denne lovgivning markant til EU's miljømål. Det er en lovgivning, der ikke bare adresserer økonomisk forbrugervenlighed, men også sætter en ny standard for bæredygtighed i produktdesign og forbrug.

EU-landene står nu over for opgaven med at implementere denne lov inden for de næste 24 måneder i deres nationale lovgivning.

Det kræver en koordineret indsats og tilpasning fra både nationale regeringer og producenter, som skal indrette sig efter de nye regler og sikre, at de nødvendige reparationsfaciliteter er tilgængelige og overkommelige for alle borgere.

Anbefalet til dig